Lapin kalamauste

Lapin kalamauste 15 g

5.00 €

Tuotekuvaus

Lapin kalamauste; aineosat tilli, persilja, fenkoli, basilika, kirveli, iisoppi, sitruunamelissa, väinönputki. Käyttö kalaruokien maustamiseen, sopii myös salaatteihin.

Pussista löytyy mm. tuttu kalan kaveri tilli. Uutta makua saat perinteisistä pohjoisen yrteistä, väinönputkesta ja haprosta. Hapro on tunturikasvi, jota saamelaiset ovat käyttäneet C-vitamiinin lähteenään. Pohjoisten kansojen vihannesta väinönputkea on käytetty rohdoksena ja mausteena ainakin viikinkiajoista. Väinönputken katsottiin auttavan lähes kaikkeen rutosta sydänsuruihin. Tarun mukaan arkkienkeli Gabriel toi tämän ihmekasvin taivaasta ja opetti ihmiset käyttämään sitä.

Tilli on kuulunut Pohjolan suosikkimausteisiin 1500-luvulta lähtien. Tilli kasvaa luonnonvaraisena Välimeren ympäristössä, mutta on  mausteena lähes tuntematon esim. Ranskassa ja Italiassa. Rohtona tilliä on käytetty monissa kulttuureissa rauhoittamaan pikkulapsia. Siemeniä on annettu lapsille pureskeltavaksi, jotta nämä pysyisivät hiljaa kirkossa ja jotta näläntunne häviäisi. Tillin nimi tulee mahdollisesti muinaiskadinaavisesta sanasta dilla, joka tarkoittaa tuudittelemista.